Thursday, October 21, 2010

Berita gumbira

Baru2 ni aku agak kelam kabut sket, tak berkesempatan pun nak mengarang blog sendiri sebab tak larat menaip dah.. Takat dok selak2 blog orang je larat.. Ni gara2 banyak jurnal nak disummarizekan untuk 2bijik projek dan satu dissertation.. Lecturer ada yang cakap tak kisah copy paste asalkan ada sertakan citation tersebut dari mana kita amik, ada plak lecturer yang takmo ayat sama langsung, pening kepala nak ubah suai atau lebih tepat downgrade ayat2 orang bijak pandai jadi sengal2 sket tahap aku.. tu yang buat penat jari menaip tu..

Dayah asyik demam je semenjak dua menjak ni.. kena lak dapat laki suka ngusik, bila kaki lenguh, dikatanya sebab bawak beban lebih dalam perut tu.. bila sakit perut, dikatanya budak tu dah mula menendang.. dah la demam, lagi penat dok melayan kerenah aku yg lagi suke mengusik..

Tapi hari selasa lepas dia dah sakit kepala sangat2, risau gak aku.. kitaorg pun nekad la nak check kehamilan, mane la tau tup2 ade rezeki.. pkol 10.30malam kluar rumah nak cari pregnancy test (lewat bebeno pun).. ade farmasi kat rumah masih bukak malam tu, tapi segan plak nak beli sebab baru je beli beberapa hari sebelumnya (result negatif time tu).. malam tu aku suruh dayah beli, dayah suruh aku beli, masing2 malu2 kucin takut akak tu cam muka kitaorg.. udahnye cari farmasi lain, semua tutup.. tu la die, yg dikejar tak dapat, yg dikendong berciciran..

Keesokan awal pagi aku capai kunci motor, rempit ke farmasi tu balik, selamba bomba tanpa rasa malu dah, aku angkat alat pregnancy test, ada dua jenis, aku siap tanya akak kaunter tu, alat mana yang lagi bagus antara harga RM8 ngan RM6 tu.. akak tu cakap bezanye saiz je.. aku pun angkut je la RM6, aku ngan dayah bukannye rabun teruk sangat sampai tak boleh nampak indicator tu (beza RM2 tu boleh beli air soya 1liter kot)..

Sekali check, positif!! Terus check kat klinik, keputusannya sama, positif!! Alhamdulillah, aku bakal bergelar ayah.. Semoga semuanya berjalan lancar.. Amin.

Tuesday, October 12, 2010

Jam 5.55pagi

Sekarang ni aku sangat kerap tertidur awal, tengah borak-borak dengan Dayah, tetibe terlelap.. Terbangun pkol 3-4pagi dengan kesegaran optimum, haih.. Dayah dah tidur nyenyak, takde geng nak bergurau-senda..

Di hening pagi ni, aku cuba nak sambung buat research study untuk 2 subjek yang aku ambik sem ni, punye la berat nak bukak jurnal melambak-lambak.. Satu subjek punye study nak busuk-busuk 20-30 references.. Udahnye aku asyik tersilap masuk topik bila buat meeting dengan group aku untuk kedua-dua subjek tu.. time heat transfer, aku ckp pasal thermo, time thermo, aku ckp pasal heat transfer.. penin2..

Semalam pulak pergi jumpa supervisor untuk dissertation aku sem depan, dia dah start mintak aku buat introduction untuk proposal la plak.. Kepalaku runsing sudah.. sekarang dah pukul 5.55pagi, sesi senaman otak dengan bermain farmville dan membaca blog-blog org sudah selesai, senaman jari dengan menaip blog sendiri pun sudah selesai.. lepas subuh aku nak sambung tidur.. opss, sambung keje..

Friday, October 8, 2010

Kepentingan tahu english, sket pun jadi ler..

Dulu masa kecik-kecik aku selalu tengok tv pagi-pagi (masa aku sekolah petang, mungkin form 1 atau form 2). Kat tv channel mana entah selalu tayang video clips dari barat, time tu la aku kenal kumpulan The Corrs, N Sync, M2M dan banyak lagi la kumpulan yang dah pun pupus sekarang ni.

Tahun lepas, aku ingat lagi masa aku dengan beberapa kawan pergi karaoke, time tu tak kapel lagi dengan Dayah, dia pun ikut gak setelah dipaksa-paksa oleh aku dan Azmir. Time nak pilih lagu tu, aku ternampak satu kumpulan Soul R&B yang aku rase sekarang dah tak pun wujud, iaitu kumpulan Az Yet. Masa aku kecik-kecik dulu aku suka dengar melodi diaorg, layan seh.. Lagu yang aku minat "It's hard to say i'm sorry"(lagu Chicago yg dinyanyikan semula) dan "Last Night"..

Aku lagi suke lagu "IHTSIS"(panjang sangat tajuk lagu nak taip) tapi ade lagu "Last Night" je.. Aku balun je pilih lagu tu.. Nasib baik lirik lagu tersebut tidak rakan-rakan perasan kerana masing-masing terlalu asyik mendengar kegemersikan suara lunakku.. time tu aku perasan gak la lirik die macam aneh, nyanyi buat muka innocent sudey~


adoi la.. tu la, sape suruh aku tak pandai bahasa inggeris masa kecik-kecik? Main sebat je lagu gitu.. Kena gelak gak la dengan Dayah lepas kitorang dengar balik lagu ni lepas kami dah kawen.. Tapi still okay lagi la daripada satu famili kat video ni, melampau benar tak reti englishnye..

Monday, August 23, 2010

Fuiyoo gambo aku masuk youtube!

Tadi dok main2 tenet, ade member cakap gambo aku ade kat dalam youtube.. fuh kagum seh, muke aku masuk tv (monitor komputer je pun).. bile lagi kan? bile dah masuk kagum, nak masuk kan gambo sendiri segan..

Aku pun cari2 la, fuiyo terkedu gak aku melihat diri aku persis model majalah.. wife aku pun ade gak terselit, kalo aku macam model, die mcm supermodel kot.. syg, abg dah puji lebih sket ni, masak best2 ek sahur nanti.. ;)

Setelah aku download guna torrent, fuuuh die punye feeder beribu2.. punye la ramai share video baek ni.. download movie pun kelajuan max aku dapat 200kbps, video ni klik je terus siap download, haih brape juta bit per second pun aku tak pasti.. dasat beno aku ni perasan.. sudah2.. layaaaaaan kan klip di bawah.. zaaaaaaaaaaaaass...

video

Saturday, August 14, 2010

Time to die...t

Hari ni masuk hari keempat puasa.. Time puasa ni entah kenapa aku rasa mengantuk lain macam je pagi2.. Tiap pagi dayah suruh aku kejut pukul 4pagi, memang tiap kali pkol 4pagi aku akan automatik bangun sejenak mendengar alarm berbunyi, siap rasa segar pulak tu.. Tapi elok je lepas aku kejut Dayah bangun, aku hilang kesedaran diri, pkol 5pagi baru Dayah kejut aku balik sahur.. Lepas subuh, rebah bangun dalam pkol 9-10pagi.. Nasib baik le kitaorang tak kerja, kalo kerja, berapa kali dah kena sound dengan bos kot..

Macam mana la nak diet kalo tahan lapar, tapi aku tidur dah macam ular berhibernasi lepas telan seekor kambing dewasa.. Risau dah aku..

Semalam hari jumaat aku rasa mengantuk paling dasyat takat ni, pkol 10.30pagi baru segar bugar bangun tidur lepas subuh.. Dayah dah pegi uia dah time tu wat labwork dia.. Dalam pkol 11 aku baru nak mandi, lepas mandi aku tertengok badan aku kat cermin..

Dalam hati, "Tegap gak mamat ni, rasanya dulu gemuk, nanti Dayah balik aku nak cakap yang aku dah tak gemuk"..

Petang tu lepas aku balik dari solat Jumaat, Dayah pun balik rumah.. Dia pulang dengan berita baik..


Dayah: Abg, syg nak citer sket, tapi abg jgn perasan ek


Aku: Ape die? citer lah, abg tak perasan


Dayah: Ada kawan syg kat lab cakap abang ni "rare". Jarang ada lelaki Melayu yang tinggi with well-built body, lengan sasa macam abang.


Aku: .... (Cube menahan diri dari perasan)


Aku sambung: Abang baru nak cakap pasal tu kat syg.. (Percubaan untuk menahan diri dari perasan gagal dengan cemerlang)


Ok, aku nak sambung tekan tubi 200kali..

Wednesday, August 11, 2010

Puasa pertama

Alhamdulillah, aku berjaya menahan nafsu pada hari pertama.. nafsu makan sume la, bukan nafsu tu jer.. takde mende lain nak pikir la tu..

Ini hari pertama aku berpuasa di bulan Ramadhan dgn isteri.. kalo puasa, dah beberapa kali dah, dok folo dia ganti pose last2 minute, bagi support sahur ngan berbuka sama2.. nasib baik dayah sempat setelkan pose die..

Ari tu dayah dok tanye mak aku, famili aku selalu sahur ngan berbuka makan ape..
Kalau dalam famili aku, sahur makan nasi putih berlauk, berbuka amat jarang makan nasi, nak merasa mende lain plak, baru ade feel puasa ni seronok sket..

Lepas dengar mak aku citer, die dok risau plak aku ni tak ngam ngan menu sahur n berbuka famili dia.. Famili dia berbuka makan nasi, sahur selalu makan nasi goreng atau gorengan2 lain.. terbalik la plak..
Alaaa.. bab makan ni aku takde nak risau mane pun.. campak ler aku kat pelusuk mana asalkan ade makanan yg sedap2, aku telan aje.. yg halal saje yer..

Time kat hostel dulu aku boleh je telan maggi kari dengan telur buat sahur, berbuka pun makan mende sama... tenang je.. siap boleh maintain slim lagi.. skrg ni plak dah besar sket, ukur lilit pinggang naik 2 inci menandakan aku sedang hidup bahagiaaa..

kamon, ini waktunya utk aku kembali fit seperti dulu..

6 packs dalam masa sebulan!

err 4 je dulu kot.. aja aja fighting!!

Friday, August 6, 2010

Fuh lamanya cuti..

Lame btol dah aku tak update blog ni. Kali terakhir adalah beberapa hari sebelum aku kawen. Saje rehat sebulan dari blogging, kate baru lepas kawen, mesti lah kena berbulan madu, hamik obat! memang betol2 sebulan aku cuti blogging. Hahahaha.. bahagianyaaaaaaaaaaa~

Nak mengarut panjang plak takde idea lagi, tetibe mengejut nak menulis balik ni, bagi warm up sket otak ngan tangan nak menaip.. Ni pun dah berape belas kali aku asik typo ni.. Baru 2 perenggan aku dah dok termenung macam nak mengarang novel cinta sedangkan aku tak pernah pun baca novel cinta.

Sekarang ni pun agak sibuk gak ngan kerja lain, aku dah jadi rajin sket study lepas kawen ni sebab tak byk masa dah pakai untuk dating. Byk masa sekarang kat bilik je (jangan fikir bukan2! please behave!).

Banyak gak lah perubahan aku sekarang ni lepas kawen, dah pandai buat loan (saje dok tanye orang bank pasal loan, nak merasa gak jadi orang dah berfamili yg konon2 nak beli rumah, padahal duit tarak), dah pandai buat buku belanjawan (kalo tak, dulu main tabur je duit), dan aku makin matang (pengakuan paling tak matang aku pernah buat, hahahahaha)..

Dalam masa sebulan cuti itu ari pun aku dok terpikir, adakah patut aku menukar nama blog aku ni.. orang kate aku tak "Jejaka" dah.. hierkk.. bingung2! Adakah "Mr Pukul Tiga" lebih seswai?

Friday, July 9, 2010

Satu hari lagi

Sehari je lagi nak kahwin dah aku.. Sehari je lagi jugak WC final, saje je pilih tarikh aku kawen nak buat final..
Nasib baik Holland dapat masuk final, menanglah korang sebagai hadiah kahwin aku.. Go Oranje!

P/s: aku benci sotong paul.. cas2 bajek prediction dia tepat.. Holland, sila buktikan paul layak digoreng seperti sotong biasa, tak pun dibuat makan mentah dalam sushi..

Wednesday, July 7, 2010

Gajiku bakal dipotong!

Lepas aku kahwin ni, gaji kami bakal dipotong..
Mengikut perjanjian dengan Kementerian Pengajian Tinggi,
Jikalau pelatih berkahwin dengan pelatih yang juga dibawah Skim Latihan Akademik Bumiputera yang belajar di universiti yang sama atau tinggal bersama selepas kahwin, maka elaun KPT akan dipotong..
Alamak, banyak gak tu kena potong.. RM225/month gak lah sorang kena potong. (RM450/month kalau campur dengan Dayah, hierrrk!).. part last terma kat atas tu aku ingat dah boleh terlepas sebab aku belajar di universiti lain.. ada plak dia tambah tulis kalau tinggal bersama pun kena potong daaa.. takkan ler aku nak tinggal rumah parent aku, Dayah plak kat rumah parent dia lepas kahwin semata-mata nak dapatkan full allowance.. aku tak sanggup berjauhan dengannyaaaaa~~ (dalam hati ada taman bunga, ilmu dan budi, oke!)..

RM450 boleh buat bayar motor aku bulan-bulan tuuuuu... mula-mula ada gak la pikir nak kawen diam-diam.. Maksud aku bukan ler kawen diam-diam tanpa pengetahuan keluarga, sanak-saudara dan rakan taulan, tapi tanpa pengetahuan bosss.. Tapi benda ni macam gaji lah jugak, kita tipu, duit tak berkat.. tak baik tipu taw adek-adek, berdoseee..

Tapi tak apa, itu dugaan.. Semoga dimurahkan rezeki selepas kahwin.. Alhamdulillah masa tunang bulan Feb tu rezeki aku melimpah ruah, harap-harap perkara sama berlaku lepas kahwin.. hari tu baru dapat rezeki kahwin in advance, tenkiu Kak Tek!.. hihi..

Update: Aiyaa.. tadi orang MSD cakap RM900/month (jumlah kena potong kedua-dua orang).. manyak tuuu.. jangan suspen dulu.. kena konpemkan dgn KPT..

Tuesday, July 6, 2010

Hari yang dinanti bakal tiba

Menghitung hari, detik demi detik.. (peh layan seh lagu Kris Dayanti time-time macam ni).. hari ni dah masuk Selasa, tinggal Rabu, Khamis, Jumaat je yang menjarakkan kita daripada hari Sabtu (hari bersejarah aku).. Aku masih belum nampak ape yang bakal berubah dalam hidup aku bermula minggu depan..

Adakah aku akan masih lagi kekalkan gaya hidup bujang aku yang dok lepak Isnin - Jumaat, pastu pi kelas hari Sabtu dan Ahad? Bosan wooo hidup gitu.. Si Dayah pulak terbalik, Isnin - Jumaat pi uni, Sabtu Ahad plak dia cuti.. Boleh jumpe malam je ler melainkan aku pun ikut dia pi lab buat kerja..

Sekarang dok pikir nak cari side income Isnin - Jumaat.. Sebelum ni boleh ler keje jadi cikgu matrik, jadi kerani klinik.. tapi dah tak berani dah, takut kantoi.. La ni nak cari keje sendiri.. Orang cakap boleh buat duit guna blog, tapi blog aku pun bukak skali skala ja, camna duit nak mai?
Orang kata boleh buat side income dengan MLM je dari rumah.. Maaf ler, MLM tak kena dengan jiwa aku.. Aku tak yakin boleh dapat buat duit dengan mende alah ni..
Dulu member aku pernah buat kerja klik-klik iklan je kat tenet, sekali klik dapat ler US$0.01... mak aih, bila mau kayanya? lagi-lagi minimum US$10 baru boleh withdraw.. kelakar giler..

Atau aku hanya akan jadi surirumah pada hari kerja? Oh tak dapat aku bayangkan......
Sekian entry yang berunsur mata duitan kali ni.. duit-duit, di mana kau duit (layan lagu Hattan plak, yeh yeh!!)

Wednesday, June 30, 2010

Misi yang gagal

Sekarang ni aku agak addicted dengan badminton selepas bermain dengan 4 kawan yang lain 3 minggu lepas. Tu first time aku main semenjak sekolah rendah kot.
Petang tadi aku bersemangat ajak member-member main badminton kat uia. Punye la plan, siap cari racket badminton sampai tiga batang, udahnya takdak tempat boleh main. Court dekat KAED siap kena kunci dengan mangga besar gedabak, court dekat female sport complex jadi tempat main futsal, court dekat male sport complex takdak letrik sebab suis utama dia off, nak main kat outdoor punye court, ujan la plak takut ade yang tergelincir tengah-tengah malam.

Udahnya kami beransur pulang ler dengan membawa hati yang lara dan berhimpit-himpit 5 orang dalam kereta kancil dengan keberatan purata setiap manusia adalah 100kg, total setengah tan weh, dasat betol kancil encik Azmir.. Azmir tak abis-abis cadang pegi jalan-jalan dekat tasik titiwangsa ngan tempat main layang-layang kepong.. Ape kejadah hujan-hujan pi tempat gitu.. haih..

Tak ade bende nak buat, maka kami pergi la cari tempat makan. Sebulat suara menyetujui makan malam di SS2, jauh gil bab.. tapi puas ati ler.. pekena carbonara dengan milo panas (aku masih berpantang ais!).. peh layan..

Konklusinya, misi untuk menghilangkan peratus lemak kat perut gagal dengan cemerlang di mana pada akhirnya peratus lemak meningkat secara drastik sampai Azmir tak boleh duduk membongkok ketika memandu.. pricelessss~!

Monday, June 28, 2010

Santau 2

Entry ini adalah kesinambungan entry santau sebelum ni.
Baru je tadi mak aku call seorang pengubat santau yang berada di Kedah atas rekemendasi orang. Beliau mampu mengubat melalui telefon dengan membaca ayat-ayat ke telinga kita melalui telefon (teknologi juga berguna dalam perubatan tradisional tau).

Seperti yang sedia tahu, aku memang kena santau katanya, tekak rasa gatal-gatal kerana miang diletakkan di tekak aku. Untuk yang tidak tahu, santau ni kata orang berasal dari miang buluh selalunya dan digaul dengan kaca pecah yang sangat halus sehingga boleh difilter dengan kain (apa yang aku dengar). Ia sangat halus sehingga boleh menembusi liang roma kulit dan masuk ke dalam tubuh. Lagi kata beliau, miang di tekak aku akan jadi sangat aktif pada waktu malam kerana sejuk. Aku memang sangat kerap batuk malam, sampai mak aku cakap

"macam mane la kau ni lepas kahwin?"

errr.. Betul gak tu.. Terganggu pulak nanti..
Dan baru aku teringat yang aku batuk ni bermusim, selalunya datang tatkala musim hujan (sebab sejuk mungkin). Adakah ianya kebetulan atau suratan? Ia seperti apa yang beliau katakan.
Lepas beliau melakukan bacaan doa, aku rasa tekak aku sudah kurang gatal, dan batuk aku pun hilang. Cuma ada sedikit batuk disebabkan kebiasaan aku untuk hilangkan gatal tekak aku sebelum ni.

Perkara yang sama berlaku pada mak aku. Mak aku kena santau tulang menyebabkan mak aku selalu sakit kaki kanan dan sakit tapak kaki kedua-dua belah kaki. Kesakitan itu semua hilang kata mak aku lepas dibacakan doa.

Alhamdulillah, seronok aku tengok mak aku dah ok balik, dan lega rasanya bila aku dah kurang batuk seperti sebelum ini.

Yeay boleh minum air berais balik.. opss belum boleh lagi, tunggu lepas kahwin.. uhuk uhuk..

Sunday, June 27, 2010

Pecah tabung

Petang tadi aku ngan Dayah pecahkan tabung kitaorg.. melambak duit syiling, aku dok angkut pakai beg pun rasa macam nak tertanggal bahu aku yang lebar ni.. Dayah tetibe rajin nak menabung lepas ternampak ada jual tabung di kedai DIY kat JJ AU.. aku terus belikan tabung untuk dia bagi menggalakkan amalan menabung dari kecil.. haha

Pening gak kepala dok kira-kira duit syiling.. yang limaposen boley tahan lagi, sampai part 10 sen dah penin, kecik sangat, dan sangat banyak.. yang 5 sen, kire halal je lah, apakan lagi yang satu sen, dah tak ade nilai dah, sian die..

Dayah cakap dia nak menabung untuk beli sofa, kalau ade duit lebih, beli tv, pastu meja makan, pastu kete bmw.. baguih dia nih, impian memang menarik tertarik hati aku.. kalau Dayah beli kete bmw, mesti aku yang akan bawak.. yay!.. berapa tan duit syiling agaknye boleh dapat bmw ye?

Thursday, June 24, 2010

Santau

Aku pernah cerita sebelum ni pasal aku kerap diserang penyakit batuk yang berpanjangan dalam entry musim sakit. Disebabkan perubatan moden tidak berhasil untuk mengubat penyakit aku ni, aku pun cuba lah petua-petua orang tua seperti makan sirih dan gula, telan madu, minum air asam jawa, minum air limau nipis dan sebagainya. Namun, tetap tidak menampakkan hasil.

Batuk ini cuma akan reda dengan sendirinya setelah beberapa bulan. Maka aku suspek ianya adalah disebabkan alergik ataupun cuaca negara Malaysia yang tidak berapa sesuai dengan tubuh Caucasian aku ni. Tapi nak buat macam mana, inilah tanah tumpah darah aku, tak sampai hati pulak migrate hanya disebabkan batuk. Tapi ini hanya jangkaan aku, mungkin aku boleh cuba duduk kat oversea beberapa tahun untuk memastikan kesahihan hipotesisku itu.

Tapi, baru-baru ini, abang ipar aku cuba mendapatkan nasihat dari seorang sahabat yang berada di Bangi, katanya sahabat itu mempunyai kepakaran dalam perubatan tradisional. Beliau berkata, penyakit aku ni ade mungkinnya disebabkan SANTAU. Santau ini tidak semestinya disebabkan orang dengki dengan kita, mungkin ia ditujukan kepada orang/tempat lain, tapi terkena dekat orang yang tiada kaitan.

Petang tadi anak angkat makcik aku recommend pergi kat satu tempat perubatan tradisional. Aku tak percaya sepenuhnya kepada perubatan tradisional ni kerana kebanyakannya yang aku lihat tidak meyakinkan dan aku risau ianya tidak mengikut hukum syarak. Tapi tempat berubat yang aku pergi petang tadi tak ada bagi ubat-ubatan, part ubat-ubat ni yang aku risau sebab tak tahu asal usul ubat dan kandungannya, mana la tahu ada kesan sampingan. Orang yang mengubat tadi kononnya membedah aku secara batin dekat dada. Dan sekali lagi perkataan tak best disebut.. Ya ia adalah Santau.. katanya paru-paru aku dah koyak sebab santau. Aku tak paham, koyak secara batin atau zahir? apa beza koyak batin dan zahir? Kalau paru-paru koyak secara zahir, dari perspektif saintifik, pasti aku dah berada dalam wad kecemasan kini.

Tapi aku tidak lah mengatakan yang aku tidak percaya pada santau.. Mungkin aku tak percaya sebab aku tak dapat terima aku kena santau. Aku harap ianya tidak betul, dan jika betul, aku harap aku dapat jumpa penawarnya.

Wallahualam.

Aku harap ianya tidak berlaku pada aku.

Monday, June 21, 2010

Dah habis cuti

Hari ni sekolah dah bukak balik selepas cuti.. aku sangkakan cutinya sampai awal bulan Julai.. terbawak2 pulak cuti IPT yang bukak pertengahan bulan Julai..

Cakap pasal cuti ni, seblum ni aku ingatkan cuti aku habis awal Julai, bermakna kelas aku mula 10 Julai (kelas aku adalah pada hari minggu).. kalau betul ade kelas pada hari tu, bermakna aku pasti akan pontenglah sebab pada tanggal yang sama aku kawen..

Nasib baik ler kelas aku mula 17 Julai, aku bakal memulakan sem baru sebagai bukan lagi seorang bujang.. Yessss!!!!

Maka terlepaslah aku dari ponteng free2 je kelas pertama.. tapi kalau kat UIA dulu, ponteng awal sem selalu je budak2 buat, aku tak berani buat, tak tau kenapa, skema habis, konon2 takut tak dapat capai 80% attendance.. jangankan ponteng, mintak member sainkan attendance pun aku tak berani.. patutla aku dulu ni kena chop sebagai budak skema bagi orang yg tak kenal aku.. aku ni jahat okay!

Ok, aku tipu, aku bukan jahat, tapi aku sangat nakal!

Cuti aku dah nak habis.. aku sangat tak sabar nak habiskan belajar kat um dan fly sambung belajar.. sebab utama aku tak sabar nak fly adalah... aku nak beli kereta dan motor kat oversea dan bawak balik cuba apply permit pelajar.. hoho.. Dayah berimpian membawa balik BMW (mak aih~!), aku takat bawak balik motor cukup ler, Kawasaki ZX10R dan Honda CBR1000 dan Yamaha R1 menjadi pojaan hati kuuu..

Berhenti berangan jap, nak mandi sebab kena hujan masa naik motor tadi..
Ya, aku tak pernah serik bermandi hujan ketika naik motor.. hahaha!

Saturday, June 19, 2010

Penat lagi

Hari ni badan aku sengal2 je.. Dayah pun mengalami benda yang sama.. Ni gara2 balik kampung khamis lepas lah kot.. First time lah aku pergi kenduri kahwin hari khamis.. Majlis kahwin anak kepada sepupu aku.. dah kahwin dah anak sepupu aku, aku pulak takdak anak lagi, malah baru nak kahwin.. haish..

Dayah first time ikut aku balik kampung.. tu pun curi2 keluar rumah, mau terkejut mak dia tau dia pergi sabak bernam.. hoho.. Penat kan Dayah? Nama je kampung kat selangor, perjalanan ambik masa dekat 3 jam gak lah.. Tambah pulak balik hari je.. Pergi balik, dekat 5-6 jam gak ler dalam kereta tu.. Tu belum balik kampung masa raya lagi tau, keluar lepas subuh, balik isyak sampai rumah.. Bersedia yer Dayah untuk raya tahun ni.. ;p

Esok rasanya nak dok tido kat rumah seharian je.. tapi kalau dok baring dan tido je sepanjang hari pun aku rasa macam makin sengal je jadinya badan aku.. nak pergi eksesais, takut tumbang pulak karang.. nak makan pulak macam lalu tak lalu, tetibe rasa nak demam.. atau ini orang gelar "kecuakan menanti saat2 bernikah?"
erk... tetibe jantung aku berdegup pantas bagai baru lepas joging selama seminit..

Tenang2, aku cuma perlu ucap beberapa patah perkataan sahaja.. monolog nak sedapkan ati.. Aduh, nak makan obat, sapu minyak angin susu kambing pemberian aunty zini secara percuma lepas tu mau tidur.. Sweet Dream~

Monday, June 14, 2010

Cuti yang penat

Sekarang musim cuti sekolah.. weekend sangat2 memenatkan.. kenduri sana sini.. tapi ape boleh buat, tahan je la.. abis musim sekolah nanti aku pulak kawen..
Aku penat ni bukan penat fizikal je, penat mental pun ade.. tak tau kenapa, dah tak mahu tahu kenapa.. malas nak fikir.. abaikan dan pergi je bersama arus.. bila fikir, selalunye ia akan jadi makin serius.. org kata cara nak mengatasi masalah adalah dengan menghadapinya.. tapi sekarang aku dah penat nak hadapi masalah.. kalau boleh aku taknak tahu yg aku ada masalah yg kadang2 tidak sepatutnya menjadi masalah pun.. cepatlah masa berlalu, harap masalah berlalu bersama masa..

Sunday, May 30, 2010

Erk.. sebulan lagi weh!

Ari ni dah 30 May, esok 31 May.. Selasa dah masuk June.. Erk, tak lame je lagi aku bakal menamatkan gelaran bujang ni.. Kawan2 dok tanye, "hang tak nerves ke hari dah dekat?"
Aku dok pikir, perlu ke nerves? Buat masa ni excited.. Sape tak excited nak kawen weh? Bongkak sungguh aku ni, tengok ler nanti bile berdepan dengan tok kadi, jangan melekat bibir2 aku ni masa nak kabul sudah..

Masa aku kerja kat klinik, akak2 klinik dok cakap, "nanti hang kawen, hang akan rasa menyesal tak kawen awal2".. Peh, sungguh mendalam kata2 motivasi mereka sehingga membuatkan aku makin tidak sabar nak kahwin.. Sabar2, jangan gelojoh..

Sekarang agak sibuk gak ler nak finalize persiapan kawen.. Dayah tengah nak cari flower girls.. selalunye flower girls ni dua orang.. Selalunye dalam majlis macam ni kalau kat belah famili aku, ade dua orang calon anak buah perempuan aku yang sebaya selalu jadi flower girls, Syasya Nadirah dan Alya Nabilah.. La ni sorang baru berangkat pergi ke hujung dunia, nun di Amerika.. Kena la cari orang lain, Alya tu dengan orang lain tak ngam kot.. Budak berdua tu macam kembar je walaupun tak seiras..

Satu lagi, kami sedang bingung.. Mahu menyewa atau tinggal di rumah parent beliau.. banyak menjurus kepada menyewa diluar.. Antara sebab
2nye, korang pegi ler kursus kawen, nanti ade ler dia ceritakan pengalaman2 merpati dua sejoli yang tinggal kat rumah mertua.. tak payah cerita tinggal bersama ler, untuk beberapa hari pertama pun dah macam2 cerita mereka nih.. nasib baik aku tak berapa faham lawak ehem2 yang diorg buat.. haih, susah betul jadi orang yang innocent bersih murni ni..

Cakap pasal kursus kawen, aku rasa penceramah2 kat situ jauh lagi dasyat dari calon2 raja lawak... serius beb! kalau hati gundah gulana dan mahukan bahan jenaka yang kaw2 lawak gila, aku nasihatkan pergi kursus kawen.. kalau boleh dengan pasangan, kalau sorang2 jadi bahan ler nanti..

Ok ar, ingat nak praktis lafaz kabul dulu(semangat gile, lagi sebulan beb ;p).. chiow..

Tuesday, May 18, 2010

Musim sakit

Semenjak dua menjak ni, aku asyik sakit je.. paling tensen masa nak exam dua minggu lepas, sehari sebelum tu ler kena selesema, batuk n demam.. pergh, seksa gak ler dalam dewan exam yang sejuk asik nak mengalir je air hidung tu sebab selesema.. belum campur keseksaan menjawab soalan exam lagi, lagi2 exam HVAC&R yang tak reti langsung nak menjawab.. argh, orang tengah sakit ni bagi soalan biasa2 je dah ler..

Aku kalo selesema dan demam tu tak kisah lagi, selalunye jangka masa pendek je.. tapi kalau batuk, berlarutan sampai 2-3 bulan.. tu memang tak jumpe lagi ubatnye.. masalah aku ni mula dari aku kat matrik lagi.. mungkin salah satu punce adalah aku tak biasa lagi dengan asap rokok, dan masa kat matrik aku menjadi penghisap rokok sekunder yang tegar.. bertukar2 klinik aku pergi, semua same je, ubat batuk tu dah macam gula2 hacks je, makan utk keselesaan seketika, lepas beberapa minit berkokok balik (tu pun kalau tak tertido sbb ngantuk telan ubat batuk)..

Tu satu masalah aku sekarang ni, ubat!.. dah berapa banyak antibiotik aku telan, aku ni lemah sikit bab2 biology (tak amik mase spm).. maka aku tak tau ler efek makan antibiotik yang banyak.. member aku cakap kalau makan kerap sangat, nanti imunisasi tubuh terganggu.. tapi kalau doktor dah bagi, aku makan je ler.. karang tak makan, orang cakap batuk tak reda2 sebab tak makan obat.. haih..
Yang aku jarang makan adalah ubat batuk klinik je.. mula2 je ikut dose, bile dah nampak tak ade kemajuan, aku makan sikit2je.. baru2 ni pulak Dayah ade tengok cerita House.. pasal efek makan ubat batuk yang boleh melembapkan otak.. aiyaaa.. aku tak mau jadi lembap.. aku masih belajar sekarang ni..
Dan satu benda yang aku tak suka dengan ubat batuk ni adalah, aku akan kuat gile mengantuk.. kalau hari ade kelas, aku memang tak akan makan ubat batuk sebelum pergi kelas, sebab nanti konpem aku tido dalam kelas.. Time kerja kat kilang dulu pernah aku mintak doktor bagi je MC sebab aku tak boleh handle ngantok ubat batuk.. dandan doktor kilang tu cakap, "takpe, saya bagi ubat batuk yang tak mengantuk".. hahaha gile dongeng lawak doktor tu.. lepas makan tu selambe aku tido depan pc kat opis sebab tak tahan ngantuk.. nasib baik team leader aku paham masalah aku..

Aku dengan Dayah pun sekarang gilir2 demam.. aku demam, die jaga, die demam plak aku jaga.. siap terdaftar kat klinik sebagai suami isteri tu.. bukan kami yang ngada2 daftar sebagai suami isteri.. orang tu yang salah paham Dayah tu isteri aku, aku pun kesian taknak orang kaunter tu menanggung malu selambe je lah tulis nama aku dekat bahagian suami, Dayah kat bahagian isteri, kat bahagian anak2 tu kami biar kosong dulu.. hoho..

Sekarang ni aku dah takde demam n selesema.. Dayah pulak tengah demam panas teruk.. awal dia tidur tadi, aku pun terikut tidur gak lepas nyanyikan lullaby song utk die melalui telepon (sendiri nyanyi, sendiri tido).. ni terjaga malam2 dok update blog.. Ok lah, gua tido dulu.. sok nak joging bagi sihat dan jarang sakit.. 54 hari je lagi nak kawen, bagi slim sikit.. hoho

Saturday, May 15, 2010

Sudoku

Punye lah kerap aku main pc games, sampai udahnye aku jadi bosan.. Hari tu ada skali Dayah tanye aku camne nak main sudoku.. tetibe aku jadi suke balik main Sudoku ni.. kini sudoku kembali menjadi hobi aku..

Dulu aku pernah main, tu pun tak sengaja install game sudoku ke dalam handphone motorola aku dulu.. Masa download dari internet, description dia tulis sudoku ni adalah permainan yang amat famous dan menjadi kegilaan ramai orang.. Lepas install, aku reti tak reti main je..

Permainan ni sangat bagus dan mengaktifkan otak kanan aku rasa.. simple puzzle yang mempunyai 81 (9x9 matrix) petak yang dibahagikan kepada 9 buah 3x3 matrices.. setiap 3x3 matrix perlu diisi dengan angka 1-9 (tidak boleh diulangi).. dan setiap baris dan lajur juga perlu diisi dengan angka 1-9 tanpa diulang.. simple tapi berpeluh gak nak buat..

Aku baru je beli buku Sudoku kat Giant.. harga bleh tahan ler gak, rm13.. haih, bleh beli brape buah buku detektif conan kot.. tapi nice gak lah buku ni.. melatih aku step by step, dari paling senang ke paling sukar.. buat masa ni aku baru je dalam stage yang paling senang.. aku nekad elok je aku dapat habiskan ke semua 300 puzzles dalam tu, aku nak join mana2 sudoku competition.. hoho..

Friday, May 14, 2010

TV

Aku dah start cuti ni mati kutu nak buat apa kat rumah.. asyik2 main internet, main game, tgk tv.. ada lagi dekat 2 bulan untuk aku bercuti.. (sembang macam sebelum ni jarang cuti je, padahal seminggu kelas 2 hari je)..

Baru2 ni tetiap malam layan drama adamaya, lepas abis adamaya sambung plak tgk diari af gara2 ada ramai peminat Shahir kat umah nih..
Drama Adamaya baru je habis.. aku layan gitu2 je citer ni.. dah boleh expect ending awal2 lagi sebab aku dah banyak kali layan drama korea pasal kawen2 kontrak atau kawen paksa nih...

Antara sebab kenapa aku rasa citer ni kurang best.. hidup Adam sangat sempurna, anak orang kaya, kahwin dengan anak orang kaya gak.. sangat baik dan lemah lembut.. tak ada cacat serba serbi.. bagi wanita, beliau adalah lelaki idaman.. bagi lelaki pula, beliau adalah watak khayalan (dengan nada dengki)..

Cerita ni pun banyak plot2 yang sangat lemah.. watak seperti perempuan tua kaya yang kahwin dengan shahrom dan mantan gigolonya tidak perlu diwujudkan pun.. buat aku geli je tengok lelaki psiko yang obses terhadap sorang pompuan tua kaya..

Latar masa cerita ni pun kelam kabut, sedar2 je tetibe dah 5 tahun.. lepas 5 tahun tu ler baru Dani sibuk kejar Maya balik... dan lepas 5 tahun tu jugak gigolo tu kejar pompuan tua tu balik.. suratan atau kebetulan?
5 tahun tu panjang masanya tu.. aku bleh habiskan degree dalam masa 4 tahun.. insyaAllah dalam 5 tahun juga aku mampu menjunjung PhD.. Amin..

Aku tak tau kenapa watak yang aku paling tak suka adalah Shahrom.. nak kawen ngan Sarah dalam masa yg singkat lepas kemangkatan isteri tuanya yang kaya.. kejap benar dia bersedih, dah dapat cari pengganti.. bagaikan isteri lama die tak wujud je.. sebab tu aku rasa lebih elok watak tu tak dicipta je terus..

Yang paling smart, punye lah lama Sarah ngan Shahrom prepare nak kawen, Mika sempat kahwin dulu dengan Jasmin.. Seminggu lepas Mika kahwin, kad kahwin Sarah baru siap.. walaoweh, prepare bukan main lagi.. Mika rilek je dah siap pergi honeymoon kat Langkawi.. niceeee... Mika mmg watak fevret!

Ok lah citer ni keseluruhannye.. dengan adanya citer ni ade benda gak aku nak buat tetiap petang.. pasni tak tau nak buat ape.. harap2 drama lepas ni sedap ditonton..

p/s: lakonan lisa sangat2 kaku.. aku risau tgk die mcm nak pitam je tiap kali menangis.. mmg dia patut buat gaya nak pitam atau tu gaya die nangis?

Saturday, May 1, 2010

Anak yang ke 24

Umurku baru pertengahan 20-an, jumlah anak buah pun dah pertengahan 20-an. Aku mula ada anak buah 17 tahun yang lepas, bermakna dalam 17 tahun sahaja ahli keluarga aku berkembang dengan pesat. Tu tak kire jumlah ahli yang bertambah dengan cara perkahwinan plak. Tahun ni tambah dua orang menantu dalam keluargaku, aku bakal membawa menantu yang ke-8, adik aku bakal membawa menantu yang ke-9. Nanti nak lumba dengan adik aku, sape bleh dapatkan yang ke-25.. hohoho..

Bakal menantu yang ke-8 datang semalam nak melawat keluarga aku yang baru tambah ahli. Satu peristiwa agak aneh berlaku. Haris Ukhail (salah sorang anak buah yg baru genap umur 2 tahun) yang selalunye bad mood tetibe baik plak dengan Dayah. Mulenye malu kucin, lepas aku suruh dia salam bakal aunty dia, bukan main over lagi, kecik lagi dah menggatal yer. Haih, nak mengurat buah hati uncle ke? Well like uncle like nephew. Mempunyai taste yang sama pada wanita.. hahaha..

Sebelum ni plak Dayah pernah menarik perhatian budak yang sebaya ngan Haris, anak member aku. Sampai tahap nak Dayah dukung, taknak mak dia dukung. Haih.. Firaz ngan Haris ni same je. Gatal ngan aunty Dayah ek.. Takleh-takleh, ini aunty, uncle yang punyaaaaa~!

Dalam beberapa hari ni, agak penuh rumah ni dengan kanak-kanak, tapi masing-masing buat hal sendiri je, tapi bagus lah jugak. Kalau buat hal sama-sama, bayangkan la kalau sama-sama menangis.. Haru biru~

Thursday, April 29, 2010

Kemalangan berbau

Orang selalu cakap malang itu tidak berbau.. kemalangan tu sebenarnye berbau busuk.. dislike!

Kelmarin aku baru je dilanggar budak berbasikal.. Bikin panas je budak tu pegi belok betul2 time aku tengah lalu.. Tak pasal2 langgar part depan motor aku lalu membuatkan sedikit retak fairing motorku.. Argh, sudah cacat belalang tempurku..
Tensen2.. Yang hangin, bila berlaku perlanggaran begini, aku yang dipersalahkan.. Padahal boleh tengok sape yang langgar sape..

Perkara yang sama pernah berlaku tahun lepas, bile ade sorang pakcik selamba bomba u-turn kat taman melati dengan mata melilau entah ke mana.. Aku plak time tu bawak EX5 pusaka, belum upgrade lagi time tu.. aku perasan yang pakcik tu buang tebiat, tapi aku tak sempat nak berhenti, pakcik tu langgar aku dari tepi, pakcik tu tergolek, manakala aku masih gagah duduk atas motor sambil terkedu.. Dandan ade sorang mamat penjual pisang goreng yang baru je jual pisang kat pakcik tu datang marah2 aku.. "Tolong la pakcik ni bro, org tua ni".. tak pasal2 aku pulak yang kene marah, aku ni hanya mangsa yang masih terkedu..
pakcik tu plak salah2kan aku, die cakap aku bawak moto laju, padahal time tu aku slow abis sbb ade bonggol.. dia yang tak tengok jalan.. bikin gua panas la lu pakcik.. nasib baik aku jenis hormat orang tua.. nasib baik yang dia langgar tu aku, kalo langgar kereta yang ada kat belakang aku? parah la pakcik tu, dia patut berterima kasih kat aku.

Sungguh double standard, bila seorang lelaki gagah (auww..) dilanggar sama ada budak atau lelaki berumur, maka lelaki muda harus tabah menerima api kemarahan orang lain.. Tahan je der, tahan sabar..

2 minggu lepas pun hampir terlibat dalam kemalangan kat MRR2, tengah bawak kete dengan dayah, tetibe ada satu kereta buat lawak dungu brake mengejut kat depan (antara dua lane lagi).. dua lane berhenti mengejut, aku plak dah slow dari awal sebab dapat menghidu sesuatu (kemalangan berbau?).. tetibe, shreeeet!!!!.. ada lori dekat sebelah aku tak sempat brake sebab last minute baru perasan orang tengah berhenti kat tengah2 jalan yang luas.. betul2 kat sebelah aku gak lori tu berlanggar.. Dayah dah trauma dah lepas tengok eksiden tu sampai tahap bawak kereta lane kiri je dgn kelambatan 40kmph je.. sian die..

video

nasib baik takde kecederaan berlaku.. kereta yang buat lawak dungu kat depan tu, blah je buat tak tau.. tak kupaham apa niat beliau, takde orang gelak pun dengan lawak dia buat tu..

Adakah aku perlu mandi bunga? Dayah, boleh tak abg pergi spa mandi bunga? hehehe.. :p

Monday, April 5, 2010

Shopping spreee

Peh lama betul tak update blog ni.. otak tgh tepu barangkali kebelakangan ni.. projek, assignment, presentation, midterm pun ade gak dah nak ujung sem nih.. lagi beberapa minggu je sblum cuti semester menjelang tiba..

Curi masa sket drp dok baca jurnal menimbun2 utk setelkan dua lagi projek dan presentation dlm 2 minggu ni utk update blog.. lepas seharian suntuk kelas dari pagi sampai ke malam semalam yg buat sel otak aku kejang, aku nak lepak sket hari ni..

Hari ni nak pi shopping ngan Dayah kat Nilai 3.. cadangnye nak beli beberapa barang, tapi dah alang2 bantai shopping sakan lah kot ari ni.. gaji tertunggak 3 bulan plak baru masuk, mmg just niceeee... tapi aku kena jimat sket, takut terlajak belanja, terkurang lak wang hantaran nanti gara2 tak cukup..:p

Dah dekat pkol 10, janji ngan Dayah nak pi jemput dia sat gi.. selamat bershopping (entah sejak bile la aku ni sembang mcm seorang shopaholic.. haih)

Wednesday, March 10, 2010

Tukar nombor

Semalam aku temankan Dayah pergi convert postpaid maxis die ke prepaid.. Punye la leceh procedure die, memang gitu ler selalunye yang aku tengok kat memana pun, baik maxis, celcom, digi, masa nak regis, sket punye senang, bagi personal details, beli simcard.. setel..
nak terminate, banyak plak songeh.. cakap je ler nak kite stick kat postpaid tu.. haih!

Tempat paling dekat nak buat urusan tu pun sket punye strategik.. pusat bandar baru selayang.. Dayah dok tanye2 mcm mane ler bleh dpt gelaran "pusat bandar", aku pun tgk tak macam bandar langsung, macam pekan koboi je, bersepah sampah2, parking tunggang langgang, jalan sempit, orang asing pun ramai betul dari segenap pelusuk asia.. penin2..

Lepas dah setel buat postpaid termination tu, aku ngan Dayah, pergi ke Celcom plak.. amik postpaid Celcom.. sebabnye kitorg saje je nak dapatkan pakej famili tu.. bleh call 20 jam free, sms/mms 1500 free, dan RM50 kredit/month.. ngan sape ler aku nak gayut abiskan rm50 tu? ngan Dayah je ler tak lain tak bukan.. 20jam dah guna utk call dia, rm50 pun mau separuh aku abiskan utk call die gak.. padahal selalu je bersua muka.. :p

Sbb utama buat mende ni, kredit kitorg pun masing2 guna utk satu sama lain je.. alang2 amik pakej ni terus.. jimat sket sbb aku sebulan kredit lebih rm30 gak bile pakai prepaid.. lagi satu sebab, minggu ni tak jumpe 3 hari :'(
blehlah bergayut berjam-jam nanti.. dia pegi bercuti, kite plak pegi kelas.. sedihnyer..

Bowl mania

Baru2 ni macam addicted sket kat bowling nih.. ni start bila main dengan pemain2 tegar yang lain pali, muzzo, ja'a ngan dilo ar nih.. masa main ari tu, saja ar bawak skali tunangku nak kenal2 dengan para sahabat masa belajo undergrad dulu.. skali dia plak berminat nak men, tapi malu kucin nak join kitorg (mane taknye, wife ja'a ngan wife pali pun tak main, tak manis plak die sorg je gadis yg men).. ari tu main, tangan aku bengkok abis, nyaris dpt gelaran abg long"kang".. yg paling sweet, kekalahan pusingan terakhir iaitu penentu adalah milik ja'a.. tahniah bro! sudah potong?!

Lepas main ngan diorg tu, tetibe rasa nak polish balik skill (sembang mcm pernah terer je dulu).. my fiancee pun berminat nak try main balik.. dah lama dia tak main, dia main dengan aku je (aku byk hasut die cube mende2 baru gini).. main dulu pun tiap ari ahad, lepas jogging ngan erobik kat tasik titiwangsa.. tapi apakan daya, sekarang aku tidak lagi boleh jogging ari ahad, apakan lagi menemani dia main bowling.. tunggu ye sayang, bulan april nanti abg cuti, kita buat balik aktiviti mingguan kita tu ek ;)

Selang beberapa hari lepas main ngan 4 orang budak tu, aku main plak ngan Dayah.. bukan main sonok lagi die.. makin ari makin terer lak tu.. start2 nak main sket punye segan silu, cakap tak terer ar, tak reti baling ar, takut orang tengok point dia ar.. eleeeh.. padahal performance die sbg seorang yang baru menceburi bidang sukan bowling ini, dia jauh lagi terer drp aku masa mula2 main dulu.. haih!.. lepas main tu, masing2 tangan lenguh gile.. disebabkan jari jemariku yg mulus ni mempunyai tulang yg agak besar, maka byk bola2 yang ringan tak muat lobangnye.. paling ringan aku boleh angkat pun, bola 13.. Dayah plak kental betul main guna bola 10.. kuat betul tangan die, tak padan kecik..

Semalam main lagi dengan Dayah, mak aih!! dia punye spin, ternganga gak aku, siyes macam pro wooo.. lawan tauke nampak! Bila aku tengok dia baling, aku rasa nak bergurukan dia plak.. alaa.. Dayah, ajar la abg men spin.. *wink2* ;) tapi, bukan Dayah je makin terer, aku perasan sentuhan aku pun acapkali ketemu strike atau spare.. yee haa!

Thursday, February 18, 2010

Kembali dari cuti

Fuh.. lama jugak bercuti ni, standard orang ramai cuti 4 hari, aku cuti 12 hari.. ni baru balik dari hanimun ni (berangan, padahal baru tunang).. Alhamdulillah, majlis berjalan lancar, dengan suksesnye aku menjadi tunangan org. Pagi tu, bukan main penuh lagi rumah aku nih, macam nak raya la pulak, serius jarang penuh gitu melainkan hari raya Aidilfitri, hari raya pun belum tentu penuh gitu lepas tolak ngan yang beraya kat rumah mertua lagi..

Cerita pasal raya kat rumah mertua ni yang best sket.. haha.. jangan jeles abang kakak adik yang dapat orang jauh.. aku teringat lagi, akak dan abang aku usik2 aku, tanya "bakal" aku orang mana? perlu naik flight tak? perlu lalu tol tak?.. aku spontan terlepas cakap "tak payah kot, sebelah taman je"..

kebetulan time tu, memang aku berminat dengan seorang gadis sebelah taman tu.. Dan dipendekkan cerita, gadis sebelah taman yang aku minat tu lah "bakal" aku merangkap tunang aku kini.. "Senangnya dalam hati...", tetibe nak nyanyi lagu Allahyarham P.Ramlee ni tapi aku tak berani sambung yang lepas tu.. uish.. mintak simpang kata "bakal" aku..

Rumah kami sangat la dekat, 10minit je kalau naik kete wira, kalau naik ninja 7 minit bleh sampai dah.. kalau raya tu, tak ada masalah lah kot.. bawak nasi himpit sket masuk dalam kereta, sambil drive baru suap 4 ketul nasi himpit ke dalam mulut, dah sampai dah rumah yang lagi satu.. tak mencabar la pulak bile pikir balik.. tapi aku memang lagi suka tak mencabar gini.. muahahaha.. dengki tak? dengki? :p

Kini darah aku sudah menjadi manis.. aku tak paham sgt, maksud darah manis di sini.. aku risau kalau aku terluka, bangun esok pagi, semut berkerumun kat luka aku.. hierkk, horror siut.. dengar ceritanya, masa darah manis gini ler byk dugaan, byk org ngorat.. betul atau tak tu aku tak pasti.. pendek kata, kepada orang2 single di luar sana, jika mahu orang ngorat, bertunang lah cepat.. probability utk ramai org pikat kerana darah anda manis akan meningkat.. tapi kalo dah bertunang maksudnye dah ade empunya lah.. ape punya kontra la idea aku ni.. jgn ikutkan sangat idea aku ni, aku masih di awangan.. muahaha..

Semoga dijauhkan ler dari berlakunye semua kisat darah manis tu kat kami.. tak rela i taw..

Tengok tu.. mane la tak manis darah die.. semanis senyuman kot..
So sweeeeeeeet~ manis manis!

Friday, February 12, 2010

Cuti

Yeah.. ahad ni aku cuti, ahad ni tahun baru cina, ahad ni hari aku bertunang..
Dengan ini, relationship statusku akan bertukar daripada "in a relationship" kepada "engaged".. Disebabkan excitement dlm membuat preparasi, terpaksa juga cuti dari blogging.. begitu juge cik dayah, dah lame gak tah hapdate blog beliau.. next week baru start aktif balik sket2.. pelan2 kayuh, nak adapt dengan kehidupan sbg tunangan org.. ;)
Fighting!! Jejakapukultiga!!

Wednesday, February 3, 2010

Kenapa "Jejaka Pukul Tiga"?

Ada rakan-rakan aku tertanya-tanya, kenape aku guna nama "Jejaka pukul tiga". Ceritanye, first time aku tgk wayang ngan gf aku adalah cerita "Tsunami at Haeundae", ada satu watak mamat sengal2, skema, cute, setia dan berani yang diberi gelaran "Jejaka pukul tiga" oleh seorang perempuan yg sudahnye jadi gf die.. Mamat ni memang stail habislah kalau ketepikan rupa die yg nerd tahap tak boleh blah.. Tapi hidupnye berakhir dalam keadaan yang tragis, dan mampu mengalirkan air mata mana2 gadis yang berhati lembut dan mudah cair.

Gf aku pun cakap sangat suka watak laki tu, maka aku dengan tanpa segan silunya, menggelar diri aku "Jejaka pukul tiga" beliau walaupun aku tahu banyak je watak cerita lain yang dia suka, antaranya:

Chiaki Senpai (Nodame Cantabile):
seorang jejaka yang genius dalam memainkan instrumen muzik dan menjadi idola ramai pelajar di tempat dia pelajari muzik. Akhirnya beliau dimiliki oleh seorang gadis yg cumil, tapi sgt gile2.
- aku pun sangat suka watak mamat ni, tapi aku tak reti sangat main instrumen muzik, apatah lagi menjadi idola ramai pelajar lain. Tapi part dimiliki gadis cumil dan gila-gila tu ada sket related dgn kisah hidup aku.. hehe.. gurau je ;p


Adik beradik Winchester (Supernatural):
Dua beradik kacak yang boleh berlawan dengan demons, ghost atau entiti yang lain.
- aku ni seram sket kalau cerita pasal paranormal aktiviti.. tak seswai nak guna nama diorg.







Arthur Pendragon (Merlin): Bakal Raja Camelot yang acapkali bertarung memakai baju besi dan menggunakan pedang
- kurang sesuai utk guna nama beliau sbb tak sezaman dengan aku.. huhu





Lee Mong Ryong (Delightful Girl Chun Hyang): Jejaka yang sangat bergaya, anak org kaya, tapi jatuh cinta pada seorang gadis miskin dan sanggup buat ape saje utk gadis tersebut.
- pada mulenye nak guna gak name ni.. tapi name dia terlalu "Korean"..


Tu je lah kot sebab aku guna nama tu sebagai nama pena aku.. mungkin akan aku tukar kepada nama yang lebih romantis.. ya a aw!



Monday, February 1, 2010

Kebebasan yang terlampau

Minggu ni aku dah start free yang amat sangat. Aku dah meletakkan jawatan salah satu kerja part time aku. Dan minggu ini juga minggu terakhir aku dengan kerja part time aku yang lagi satu. Lepas ni, cuma satu kerja part time je aku buat (kerja part time yang ni safe sket, sebab takde EPF transaction, takde lah kantoi). Dua kerja part time yang aku resign bermajikankan UIA, maka agak bahayalah sekiranya aktiviti separa masa aku itu diketahui UIA sendiri yg mensponsor aku sambung belajar.

Aku ni walaupun kadang2 agak pmalas, tapi aku jarang jugaklah buat kerja separuh jalan. Apatah lagi bila dalam karier. Time kerja engineer dulu, walaupun aku memanjang tensen sehinggakan berat aku turun mendadak, uban muncul dikepala bagaikan cendawan tumbuh lepas hujan tapi aku tetap sayang nak tinggalkan kerja lama aku dulu. Salah satu sebab utama adalah aku kenang budi orang kat aku. Bos aku, rakan sejawat aku dan pekerja kantin yg sudi melayan aku pagi, tghari, petang (kantoi byk kali amik break ;p). Masa resign keje engineer dulu, lepas aku tender resignation letter, air mata jantanku hampir merembes bagai embun di subuh pagi, namun aku tenang menahan sampai mukaku kemerahan.

Hari ni aku nak tender resignation letter utk keje part time aku. Kalau ikutkan hati, aku taknak pergi melawat dah, nanti kantoi pulak... muka je ganas, rambut pacak, tapi dalam hati ada taman. Gulpren aku suggest bawak buah tangan, maka aku pun ajak ler dia temankan beli buah-buahan, bleh aku selit surat letak jawatan kat celah2 buah tu, tak obvious sangat. Aku mintak die teman masuk skali, harap2 tak kantoi sangat ler betapa lembutnye hati ini (hati lembut tak sama dengan cepat cair taw, lalalala~ ;p).

Staf-staf tempat kerja aku sangatlah sporting, kalau boleh, taknak putus hubungan gitu je. Tapi pikir balik betul gak bila dengar diorg pun cakap, "Takpe, lepas ni Jejakapukultiga (bukan nama sebenar) mesti selalu datang bile nak buat medical claim lepas jadi lecturer.. masa nak buat maternity claim utk dayah (aiyak, terletak nama sebenar pulak dayah, sowi) pun kena jumpe kitorg gak, hehe".
Alaa.. bukan masa buat claim je, diorg selalu datang ke rumah gulpren aku sebab nak jumpa mak dia. Mesti bertembung punye lah lepas aku duduk rumah dia..

Aku nak buat karangan sedap-sedap untuk resignation letter aku. Nak bagi sweeeet~ sket.. hohoho

Friday, January 29, 2010

Rempit V2..

Kelmarin adalah hari yang sangat penat. Petang tu gulpren aku sangat motivated untuk study sungguh2 dan secara tidak langsung, buat julung2 kalinye, aku pun tetibe sangat bersemangat untuk menjadi pelajar yang lebih cemerlang, gemilang, terbilang bile tengok semangat dia. Malam tu terus bukak buku baca 20pages, haih, masa aku undergrad, paling byk aku redah pun 5pages je kot, pastu main dota ataupun PES. Tapi aku bukan sangat penat sebab study..

Selepas baca 20pages tu, aku terus tewas, mataku berat bak kata pepatah, berat mata memandang, berat lagi bahu memikul, disebabkan bahu ku tidak larat memikul tubuhku, maka aku rebah jatuh ke tilam. Ini mungkin simptom gara-gara wujudnya anjakan pardigma yang terlampau ke atas kerajinan diriku dalam masa yang amat singkat. Sempat la tidur sekejap.

Selepas 5minit aku tidur, baru first nafas dengkur nak keluar dari kerongkong, aku terkejut dengan call dari sorang member pkol 10mlm. "Haih, selalu time ni aku men sms2 ngan awek aku je, apehal lak member sorang ni buang tebiat call lepaskan rindu malam2?", persoalan yang bermain difikiranku yg gundah gulana dan tidak keruan kerana masih terkejut dari bangun tidur..

Sekali member call mintak tolong tolak motor dia daaa.. tali clutch putus kat kepong, umah aku kat taman setapak, umah die kat sri gombak. Kalau ikutkan nafsu tidur, aku bantai tidur balik.. tapi nasib baik aku takde nafsu tidur sebab lelaki ade 9 akal dan 1 nafsu, dan nafsu itu semestinye bukan nafsu tidur (ape aku mengarut ni daaa?). Terus capai helmet, start engine, bergegas ke tempat kejadian.

Yang lawaknye, aku tak reti nak tolak motor pun, malam tu slambe gamble je test power jap. Mulanya tak jadi, nasib baik atas berkat usaha aku yang motivated untuk mengaji dan belajar bersungguh-sungguh atas pedoman yang diberikan oleh awek aku, aku sukses menolak motor member tu.

Sakit jiwa gak ar merempit kat MRR2 dengan halaju 50kmph. Panas darah gak beb wa cakap sama lu kena pancung2 dengan mat rempit, siap press minyak lagi tepi gua.
Ape pun aku sangat respek ada kereta bawak slow belakang motor kitorang siap pasang emergency signal sepanjang2 MRR2 tu utk pastikan tak ade bencana berlaku ke atas kami. Tenkiu very much! Ade ar rasa macam seorang menteri yang di'escort' body guard (menteri naik moto tolak moto member? ape kejadah aku pikir ni?)
Lepas 20minit, kami berjaya sampai di sri gombak, dan aku pulang dalam keadaan kaki yang lenguh dan sengal.

Bagaimanapun aku rasa berbaloi sebab aku dapat membantu sahabat yang dalam kesusahan, dapat upah, dapat belajar tolak motor, dan dapat aplikasikan ape yang aku belajar 20pages sebelum aku tidur tu sikit dalam usaha menolak motor tu. Aku study pasal engine motor malam tu, ade la sket related.. hehe..

Monday, January 25, 2010

Rempit

Hari jumaat lepas baru layan citer Adnan Sempit. Layan gak beb citer ni wa ckp sama lu.. Citer pasal sorang mat rempit yang agak baik, sengal2 ubi gak gua tgk mamat ni. Tapi lawak cerita ni mmg 1st class, berbaloi gak walaupun time tu keliru nak tengok cerita omputih (old dogs) ataupun cerita melayu ni. Fikir2 balik, apa salahnya sokong cerita tempatan sekali sekala. Pasni layan old dogs pulak, hehe.

Rempit amat sinonim dengan gangster, kaki pau, peragut. Rempit ni sebenarnye lebih kepada penunggang motor kapcai yang layan lumba haram. Menurut seorang mat rempit dalam citer Adnan Sempit tersebut, terdapat beberapa kelas Mat rempit; A,C dan takde kelas. B takde pulak die cerita camne.
Yang kelas A tu dah kena dah dengan aku (Ada awek dan bawak dengan berhati-hati ;p), tapi terma mat rempit tu sesuaikah untuk aku? aku tak bawak kapcai, dan aku tak layan lumba haram. Yeah, aku bukan mat rempit, aku adalah mat motor (motorcyle lover or rider) sebab aku lagi prefer motor yang digunakan dalam cerita "wild hogs", yang besar2, walaupun aku terlalu kurus untuk bawak easy-rider bike. Aku rider kelas A kot.. hehe..

"kenapa berlumba-lumba di tepian pantai?.. sedangkan berpayung pun basah juga.. kalu rasa dah bagus sangat.. jomla lumba atas trek", Karam Singh Walia melaporkan sambil melambaikan tangan tanda perlumbaan hendak bermula.

Thursday, January 21, 2010

Beratku yg kian berat




Baru je check berat guna penimbang berat digital yang akak aku beli. Hierkk, 79kg (Dalam gambar tu bukan kaki aku!!). Sket lagi nak capai berat impianku iaitu 80kg. Aku tak tahu kenapa aku nak cecah berat tu dari tahun lepas lagi. Mungkin sebab aku ni dulu kurus yang amat sangat, sampai aku sendiri perasan yang aku jalan dengan postur yang amat teruk, bongkok sebab kekurangan kalsium gamaknyer (men hentam je, bab biologi ni aku lemah gile, kalsium, glukosa, karbohidrat aku bukan tau fungsi.. skali kena hentam ngan gulpren pasal kegunaan glukosa dalam badan.. terkelu lidah aku.. lemah betul ilmu biologi aku)..

Kembali cerita pasal berat. Dah lebih dua tahun (2008-2009) berat aku maintain 75kg. Aku cube ler telan macam2 tapi tak naik jugak, "dah tepu kot" pikir aku. Aku perasan berat aku naik dengan kadar yang sangat drastik bila aku mula tidak lagi keseorangan (single) tiga bulan lepas. Orang kata makin gemuk, tandanya happy.. aku happy sangat kot dalam tiga bulan lebih ni. ;)

Sungguhpun berat naik, member aku cakap aku makin kurus. Hukum apakah ini?

Bila dihitung kembali, dah sebulan kot aku tak sentuh alat senaman. Kena belajar sentuh balik ni. Ni belum kawen lagi, orang kata saat lepas kawen tu la paling mencabar untuk menjaga perut. haih!

Rindunya aku pada senaman aerobik setiap hari ahad di tasik titiwangsa!!
Go Go, 1,2,3 and 4.. goyang pinggul!!




p/s: jika benar berat naik bile hati senang.. aku rela beratku terus naik!.. ;p

Tuesday, January 19, 2010

Baru pukul 10mlm!!?

Hari ni tak tahu kenapa, aku rasa sangat2 penat. Balik rumah je, lepas maghrib terus pengsan. Aku pesan kat sang puteri supaya kejutkan aku pukul 11mlm, sekali member spoil la pulak telepon aku tatkala aku sedang khusyuk dibuai mimpi pada pukul 10mlm. Adoi, terus hilang mengantuk, aku selalu kalau terkejut memang hilang terus ngantuk..

Member sekolah aku yang call tadi, dlm seimbas aku terkenangkan memori indah ketika bergelar pelajar sekolah menengah yang cumil. Lain kalilah aku cerita detik2 indahku, kalau cerita malam ni, boleh jadi cerpen. Aku pun baru je bangun tidur nih, dah nak kena karang cerita pendek, karang melalut, orang lain yang pening baca.

Weekend lepas pulak member sekolah aku yang lain ada contact. Member yang ni memang bikin hati gua (gaya mat rempit emo plak) panas. Cakap nak jumpa, tapi asyik tak jadi je. Tak jadi tu satu hal, paling bikin gua panas sabtu lepas. Gua baru je plan nak pegi JJ setiawangsa nak jalan2 dengan sang puteri, tetibe dpt sms dari kawan ni
"weh, aku kat ikea ni, jom lepak"

Gua pun call ler mamat ni ketika gua on the way ke JJ
"aku okay je kalau nak jumpa, aku datang ke ikea"
"okay2, boleh tak ko datang umah aku kat bukit jalil, aku pun dah nak balik ni"
"huh? dah tu ko ajak aku pegi ikea ni wat ape? aku takleh kuar lama2 ahad aku kelas"
"okay, jumpa kat ikea jap la kalau gitu"

Gua pun lantas memecut ke ikea dari gombak (sampai lepas 50minit), parking dia, mak aih, padat betul malam sabtu.
Elok je gua park kereta (lepas 10minit mencari), gua call mamat nih
"aku dah sampai, ko kat mane?"
"aku dah balik"
"ko serius ke ni?"
"ha'ah, aku on the way balik bukit jalil"
"laaaa... buat ape aku datang sini!??"
"aku ingatkan ko memang nak datang ikea"

Time tu gua dah panas darah, menggelegak dah nih, ade pulak lu pikir gitu, nasib baik 'dia' tenangkan gua, "sabar2~~".. udahnye gua lepak sejam, lepas tu balik. Gua tak reti nak buat ape kat the curve tu selain tgk wayang. Gua pun malas la nak emo2, kalau emo2 pi jual beger ar (ni budak mahallah uthman uia je paham)..

Tetibe rasa mengantuk balik.. kini jam pukul 11mlm.. ingat tadi nak tidur sampai pukul 3pagi.. nak cuba baring kejap, cuba tidur.. jomm!! ZzzZzzZzz..

Friday, January 15, 2010

Jiwangkah aku?

Baru2 ni agak ramai sahabat cakap aku dah jiwang semenjak ade gulpren nih. Aku masih lagi jejaka pukul tiga yang dulu, cuma jiwa jiwang ini tidak ditonjolkan sangat dulu sbb dulu aku hanya ade kawan lelaki, ape kejadah aku nak jiwang ngan budak laki? Lagi2 dgn roommate aku.. choi~~ geli i taw~

Aku pun bgtau kat 'dia', "Sayang buah hatiku intan payung (bukan panggilan sebenar), jiwangkah blog daku ini?". Dia balas "Tak jiwang pun, kite punye lagi jiwang drp abangku yg romantis (bukan panggilan sebenar juga) punye blog".
Plis jangan amik serius dengan kata panggilan di atas, ada unsur2 bombastik telah aku terapkan dalam penceritaan di atas.

Hehe. Memang aku suka membuat variasi sikit. Ala2 infotainmen bak kata RTM. Mungkin sbb kawan aku tak pernah tgk this side of me, membuatkan aku ni kelihatan jiwang..

Petang ni nak pergi Sogo, ada sale utk S card member. Hari ni dan esok Sogo akan ditutup, cuma pemegang card S dan seorang temannya sahaja yang boleh masuk. Pada waktu ini, dengarnya diskaun akan meningkat sehingga 20% daripada yang selalunya, misal kata sebelum ini 50% off, pada hari ini jadi 70%. Aku dapat tahu pasal sale ni pun daripada adik aku yang merupakan pelawat tegar Sogo. Hari ni aku pinjam kad adik aku, nak pegi shopping bersama kekasih (kembali ke jiwang mode, ya a aw! ;p)

Wednesday, January 13, 2010

Bagaimana mahu mengira ketinggian bangunan menggunakan barometer?

Apa itu barometer?

Barometer adalah satu alat untuk mengukur tekanan atmosfera pada ketinggian tertentu. Pada ketinggian paras laut, tekanan atmosfera adalah 1.013x105Pa, ukuran yg akan ditunjukkan pada barometer merkuri adalah 76cm.
Sekiranya kita membawa barometer ke atas sesebuah bangunan, ia akan menunjukkan kiraan yg lebih rendah. Selepas mendapat ukuran yg ditunjukkan cecair dalam barometer tersebut, kita akan dapat jumlah tekanan atmosfera di atas bangunan, dan ketinggian bangunan boleh dirujuk melalui graf di bawah:-
Di atas adalah cara kerja yang agak sukar dan agak skema utk mengukur ketinggian bangunan menggunakan barometer.

Sebenarnya terdapat langkah mudah utk mengukur bangunan menggunakan barometer:-

1) Pergi ke atas bangunan tersebut, ikat barometer pada satu tali yang panjang, kemudian turunkan barometer tersebut hingga ke lantai bangunan. Kira panjang tali yang digunakan.

2) Pergi ke atas bangunan, jatuhkan barometer, kira masa yang diambil sebelum jatuh ke tanah. Gunakan formula S = at2/2 untuk dapatkan jarak. Dimana S = jarak, a = g = 9.8m/s2

3) Ukur panjang asal barometer, letak pada pinggir atas bangunan pada waktu tengahari. Ukur panjang bayang2 barometer dan panjang bayang2 bangunan. Kemudian boleh dapatkan ketinggian sebenar bangunan

4) Gunakan barometer sebagai penindih kertas ketika usha plan bangunan

5) Jual barometer, beli pita pengukur

6) Jatuhkan barometer dari atas bangunan, pastikan ada org terbunuh terkena barometer. Tunggu berita esok pagi "Terdapat seorang pejalan kaki mati gara2 terkena barometer yang dijatuhkan dari atas bangunan yg mempunyai ketinggian xxx meter".

p/s: jgn jawab guna 6 cara tersebut dalam exam. nak kene penampo ngan lecturer, try ar.. huhu

Monday, January 11, 2010

Kelas dan Cuti

Kalau dulu masa kat UIA, rasa tak sabar je tunggu midbreak walaupun hanya cuti seminggu, kadang2 tak sampai pun seminggu cuti. Tapi sekarang, buat masters kat UM, kelas sabtu ahad, terus dapat cuti 5 hari. Peh, lama tuu, dah tahap midbreak kat UIA dah dia punya period.

Kalau tak buat kerja part time, memang mati kutu ler duduk rumah. Mungkin dalam satu hari, aku boleh buat 4-5 blog entries. Cukup setahun, aku boleh mengarang novel cinta sebanyak tiga jilid. Tapi aku ni bukan jenis bunga sangat nak karang novel, sbb aku lagi suke mengadap nombor kot dari huruf, aku lagi suka guna Excel berbanding Words.

Cakap pasal Excel, hari ahad lepas baru ada satu kelas Energy Efficiency belajar guna Excel. Takat ni enjoy ler kelas tu, buat simple calculations guna Excel, aku dah naik lali buat tu semua masa kerja jadi engineer jap dulu. Tgh main kira-kira tu, prof tu dok psiko budak2 kelas nih. Die sembang ler bertapa susah keje lecturer, bertapa susah nak siapkan PhD. Dan kini, setelah 2 minggu kelas masters ku bermula, tetibe aku down.. Cheit..

Aja Aja Fighting! I Can Do It!.
ok nak men game jap..
muahaha, kebetulan aku tgh batuk, cuma bukan bawah tangga je.. lalala~

Friday, January 8, 2010

Minggu yg penat

Agak jarang aku update blog baru2 ni. Penat gak rupe2nye buat kerja dan sambung belajar part time nih walaupun kerja aku bukannya berat sangat pun. Si dia pun cakap, aku sekarang ni kerap tidur awal, dan aku asyik penat je kebelakangan ni. Hurmm, mula2 fikir nak wat kerja banyak2 sebab nak cari simpanan yang banyak cepat2, tapi kalau gini cara hidup aku, macam takde life lah pulak. Kemungkinan besar by the end of this month, the no of jobs will be reduced from 3 to 2. Nak relax dah, nak temankan dia, lagi pun bulan depan nak tunang dah, bagi lebih masa nak buat preparation.

Kerja yang aku akan quit adalah kerja kat sini. Sebabnye, bukanlah kerja situ paling tak best, tapi kerja kat sini paling banyak menggunakan masa aku dan pulangannya pun tak sebanyak dua lagi kerja yang lain. 5 hari bekerja, dan 2 hari belajar, fuuuh, memang letih. Masa pun tak flexible. Nak buat ape2 pun perlukan perancangan, perlukan aku utk mengambil cuti. Selalu je aku buat, tapi kalau makin kerap, tak manis pula di mata orang. Elok aku berundur diri sebelum jadi ape2. 3 bulan bekerja kat situ, memang best. Colleagues sume ramah dan baik, macam2 gelagat manusia aku jumpa masa kerja sini, insyaAllah aku takkan lupe diri bile kembali ke tempat ni dalam masa 5-6 tahun kelak. Harap2 staf2 skrg ni masih kekal time tu, bleh aku lepak2 ngan isteri aku (time tu dah isteri, amin) sebab staf2 situ semua kawan mak mertua aku. Hehe..

Esok Jumaat, aku perlu kembali ke opis, sabtu ahad masuk kelas dari pagi sampai petang lagi. Esok ingat nak mintak halfday, tapi rasa macam kalau halfday hari isnin lagi best, sbb hari jumaat punye "working" hours lagi sikit. Break sampai 2 jam. Hehe. Tapi tak kisahlah, aku dah sangat penat pun minggu ni, need time to rest physically and mentally.

Saturday, January 2, 2010

Hari Pertama Kelas Pada Hari Kedua 2010

Hari ni masuk balik sekolah! Beberapa hari sebelum, aku excited giler nak masuk kelas. Tapi disiang hari sebelum masuk kelas, aku rasa malas gile. Terpaksakan diri hidupkan motor dan memecut ke destinasiku, iaitu menara gading yg pernah aku tinggalkan ketika aku muda remaja dahulu sebelum aku masuk ke "taman budi dan ilmu". Sampai2 je, aku pening, berserabut gak struktur bangunan fakulti kejuruteraan dia. Maka aku pun call je kawan aku sorang lagi, sekali dia punye malas lagi dasat daaa... ada kat rumah ketika jarum menunjukkan waktu sudah 9pagi, iaitu waktu utk kelas ku bermula.

Hari ni ada dua lectures je, seksa gak otak aku kelas 3 jam setiap satu. Esok ada lagi dua kelas, dan sama jugak 3 jam setiap satu. Kena pastikan cukup tidur malam ni, malam semlm tak cukup tidur, kat kelas aku jadi org paling aktif beri respon kat lecture dengan mengangguk2 (aku harap lecturer tak perasan aku tertidur).

Untuk kelas esok aku kene bertenaga. Dan aku akan pastikan ade air jus twist dlm beg. Aku mengidam sudah.. huhuhu..